För cancerpatienter
Undernäring är vanligt förekommande bland cancerpatienter: Många cancerformer inducerar kakexi, dvs metabola rubbningar som leder till avmagring. Därutöver begränsas ofta intaget av mat till följd av biverkningar från behandlingen, t.ex. subakut / kronisk strålningsenteropati, kemoterapi inducerat illamående och kräkningar eller sår i munslemhinnan. Undernäring hos cancerpatienter är associerat med ökad morbiditet och mortalitet samt sämre behandlingssvar.
Eftersom effekterna av cancerkakexi har betydande påverkan både på patientens tillfrisknande och på sjukvårdsresurserna är det viktigt att identifiera de patienter som löper risk för att utveckla undernäring. Tidiga motåtgärder i syfte att vända kakexi eller åtminstone stoppa utvecklingen av undernäring bedöms som viktiga insatser där nutritionsstöd och parenteral nutrition kan vara indicerat.
Improving nutrition for better recovery
How Nutrition Therapy improves cancer care
Nutritional intervention can improve clinical outcomes in certain cancer types (e. g. head and neck cancer) or treatments (e. g. chemo-radiotherapy) where reduced food intake is prevalent and is not accompanied by severe metabolic derangements. In such patients, conventional screening, assessment and appropriate nutritional intervention is predicted to have beneficial effects. 5
Malnutrition and cachexia in cancer
Malnutrition is a major cause of morbidity and mortality in tumor patients 6 and causes negative effects on tissue, body structure, organ functions as well as on the overall clinical course. 7 Up to 80% of all tumor patients have already lost weight when diagnosed. 6 This initial weight loss is particularly pronounced in patients with pancreatic, gastric, esophageal and head and neck tumors. 30 % of these patients experienced already a significant weight loss of 10 % or more of their body weight at the time of diagnosis. 6 Cachexia is one specific metabolic form of malnutrition that occurs particularly at advanced cancer stages. 8 Criteria for tumor cachexia are the combination of malnutrition and systemic inflammatory reaction. A nutritional deficiency of this sort has an unfavorable effect on the quality of life and the prognosis of the tumor patient. Both the response to antitumor therapies and the survival time are negatively affected. 9 Furthermore, there is also often a clear economic burden resulting from nutritional deficiency due to the frequent and longer hospital stays and higher therapy costs associated with it.
Importance and benefits of nutrition support in cancer
Goals of Nutrition Therapy in cancer treatment
(ESPEN Guideline Cancer 2016)
- Maintain or improve food intake
- Mitigate metabolic derangements
- Maintain skeletal muscle mass and physical performance
- Reduce the risk of reductions or interruptions of scheduled anti-cancer treatments
- Improve quality of life
Nutrition Therapy in malnourished or risk of malnutrition cancer patients
- May help to improve body weight and energy intake 5
- Can reduce the incidence of postoperative infectous and non-infectous complications, together with a positive effect on length of hospitalization 11
- May improve physical activity and quality of life 5
- Can diminish negative effects of radiotherapy on nutrition status 5
- May improve survival 5, 9
- Can improve quality of life 2, 5
- May reduce cancer treatment toxicity 5, 12
Ordination
Rutinmässig screening av cancerpatienter rekommenderas för att sätta in lämplig nutritionsbehandling i tid. Beroende på patientens fysiska status är enteralt nutritionsstöd, antingen genom oral komplettering eller sondmatning att föredra.
Patient Access
Så länge som oral näring är tillräcklig, behövs ingen ytterligare infart eller access. Vid enteralt nutritionsstöd i form av sondmatning, finns sonder för inläggning i ventrikeln eller i jejunum/duodenum. Många cancerpatienter som får kemoterapi har ett implanterat intravenöst katetersystem (port eller Hickman-kateter) som även kan användas för parenteral nutrition.
Relaterade produkter - Patient access
Beredning
Behovet av beredning på den behandlande läkarens bedömning, liksom tillgängliga resurser och tjänster på det enskilda sjukhuset. Många enterala nutritionsprodukter finns i form av näringsdrycker och sondnäringar. Parenterala nutritionslösningar finns i form av 2- eller 3-kammarpåsar färdiga att blandas, som kompletteras med vitaminer och spårämnen. Vissa patienter kan behöva individuellt anpassad intravenös nutrition, som kan framställas genom ett apotek eller via en industriell så kallad ex tempore-tjänst.
Relaterade produkter - Beredning
Applikation
Valet av nutritionsbehandling avgör tillförseln: För oral och enteral nutritionsbehandling rekommenderas tillämpning av för ändamålet anpassade engångsartiklar (EN Fit) eftersom de inte är kompatibla med intravenösa infarter och därmed förhindrar oavsiktliga felkopplingar. Infusionspumpar med anpassade kopplingar för enteral respektive parenteral nutrition säkerställer korrekt och säker administration.